OPIS: Pieczywo pszenno-żytnie na naturalnym zakwasie żytnim Opis : mak, siemię lniane ,sezam, ziarno rzepaku Jakie właściwości ma rzepak? Jego największą zaletą, oprócz wyjątkowego smaku i aromatu, jest to, że posiada najkorzystniejszy skład tłuszczowy – oprócz kwasu oleinowego, zawiera kwasy omega-3 i omega-6 w najlepszej możliwej proporcji. Poza tym, jest doskonałym źródłem witaminy E, polifenoli, fitosteroli i karotenów. Wysoka zawartość kwasu oleinowego powoduje obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, zwłaszcza szkodliwej formy LDL. Dodatkowo rzepak usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, a ze względu na obecność związków aktywnych biologicznie działa przeciwutleniająco. Substancje zawarte w rzepaku chronią organizm człowieka przed nadmiarem wolnych rodników tlenowych, a tym samym chronią przed rozwojem licznych chorób (w tym nowotworowych). Z kolei obecność karotenoidów jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wielu narządów wewnętrznych.